Obeležen jubilej

 

 

Poljoprivredna stručna služba Vrbas priredila je svečanu akademiju povodom obeležavanja značajnog jubileja, 60 godina od osnivanja.

Pored domaćina, ovom događaju prisustvovao je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević sa saradnicima, kao i predstavnici lokalnih samouprava, brojni saradnici i prijatelji.

Ovom prilikom Pokrajinski sekretar istakao je da je ova stručna služba, tokom šest decenija postojanja, bila rasadnik vrhunskih stručnjaka i bavila se unapređenjem poljoprivrede u Zapadnobačkom i Južnobačkom okrugu.

“Zadovoljstvo mi je što imam priliku da vam se obratim povodom velikog jubileja – šest decenija uspešnog rada ove stručne službe u Vrbasu, čija je reputacija, sticana pre svega znanjem, posvećenošću i pregalaštvom svih onih generacija agronomskih stručnjaka, koje su svih ovih godina bile u službi neposrednih poljoprivrednih proizvođača”, istakao je Radojević i istovremeno ukazao na važnost koju je ova služba imala u povezivanju sa naučnim institucijama i svima onima koji učestvuju u kreiranju mera agrarne politike. Takođe je istakao da sekretarijat u značajnoj meri podržava rad poljoprivrenih stručnih savetodavnih službi, što dovodi do zajedničkog cilja, a to je integralna poljoprivredna proizvodnja.

            Direktor Poljoprivredne stručne službe Vrbas Aleksandar Đuričković podsetio je da ova služba svojim radom, osim opštine Vrbas, pokriva i opštine Kulu, Srbobran i Bečej, gde je u privatnom i državnom vlasništvu 142.000 hektara obradivih površina. On je naveo da je reč o opštinama koje po statistici spadaju red onih sa najplodnijim oranicama u Vojvodini, ukazujući da je Poljoprivredna stručna služba na usluzi poljoprivrednicima ovih opština u domenu savetodavnog posla, analize zemljišta, izdavanja fitosertifikata, podrške u savetovanju u vezi sa tretiranjem useva, kao i sve ostale prognoze potrebne poljoprivrednicima za bolje prinose.

Direktor je ukazao da posebnu pažnju u svom radu naše preduzeće obraća na jačanju svesti o značaju očuvanja životne sredine i stvaranju navika za racionalnu upotrebu sredstava za zaštitu bilja i mineralnih hraniva. Na ovaj način se posebno doprinosi očuvanju prirodnih resursa i unapređenju proizvodnje, kako bi ona bila ekonomičnija, kvalitetnija i zdravstveno bezbednija.

Posebnu zahvalnost direktor Đuričković je odao svim zaposlenima, bez čije posvećenosti poslu, stručnosti i osećaja pripadnosti istom timu, ne bi bilo postignutih rezultata.

Vreme koje je pred nama sprema nove izazove i zajedničkim snagama krenućemo u smeru koji vodi daljem razvoju na dobrobit svih.