Trenutno stanje useva na području delovanja PSS Vrbasa

Šećerna repa po BBCH skali rasta i razvića biljaka, nalazi se u fazi 1.11 ( prvi par listova vidljiv, veličine graška, još ne otvoren) pa do faze 1.14 ( prvi par listova razvijen ) u zavisnosti od rokova setve i od uslova nicanja. Zbog nedostatka vlage u setvenom sloju zemljišta, ponici šećerne repe su veoma neujednačeni i na istim parcelama. Na listovima ponika su zabeležene i blage ožegotine od tretiranja herbicidima i insekticidima tako da trenutno ne treba razmišljati o bilo kakvom tretiranju dok se biljka ne oporavi. Ovog proleća zbog nepovoljnih vremenskih uslova, nedostatka vlage i većeg napada repine pipe, uticalo je da se veliki broj poljoprivrednih proizvođača moralo odlučiti na presejavanje površina pod šećernom repom.

Suncokret se nalazi u fazi 1.12 ( prvi par listova razvijeno ) do 1.13 ( drugi par listova razvijeno ) po BBCH skali rasta i razvoja biljaka. Suncokret je u dobroj kondiciji, a zbog nedostatka padavina izostalo je i delovanje zemljišnih herbicida, tako da korovi mogu predstavljati problem usevu, tamo gde ih ima.

Kukuruz je u fazi 1.12 ( dva lista razvijeno ) do 1.13 ( tri lista razvijeno ), po BBCH skali rasta i razviće biljaka. U dobrom je stanju i usev treba održavati čistim od korova.

Soja se nalazi u fazi 1.10 ( vidljiv par zalistaka ) 1.11 ( prvi trolistak razvijen ) po BBCH skali rasta i razvoja biljaka, u zavisnosti od rokova setve. Za sada je u dobrom stanju, a savet je poljoprivrednim proizvođačima da redovno obilaze svoje parcele, vode računa o svojim usevima, slušaju preporuke Prognozno izveštajne službe Vojvodine za region Vrbasa i pravovremeno pristupe zaštiti svojih useva, ako je to potrebno.

Usevi šećerne repe, kukuruza, suncokreta: 04.05.2018.