Заштита пшенице од фузариозе класа

На подручју Србије усеви озиме пшенице се у зависности од локалитета, рока сетве и сортимента налазе у различитим фазама развоја: од касне фазе заставичара (рукавац заставичара набубрен), различитих фаза класања (од почетка до краја класања), па до почетка цветања (45-61 ББЦХ).

Фаза цветања пшенице је веома осетљива фаза на инфекцију класа гљивом која проузрокује фузариозу класа, односно штурост класа (Фусариум граминеарум).

Фузариоза класа се јавља сваке године у различитом интензитету на нашем производном подручју. У условима падавина или високе релативне влажности ваздуха у време цветања, остварују се услови за инфекцију. Ово је једно од најдеструктивнијих обољења стрних жита. Болест доводи до смањења приноса и квалитета зрна. Посебан значај овог патогена је у његовој способности да на оболелим зрнима синтетише микотоксине који су веома штетни по здравље људи и животиња.

С обзиром да се инфекција овим патогеном најлакше остварује преко прашника неопходно је пратити фазе развоја пшенице. У циљу спречавања инфекције и синтезе микотоксина мере заштите треба спровести на самом почетку цветања, када 5% класова избаци прашнике неким од регистрованих фунгицида.

Top