Тренутно стање усева на подручју деловања ПСС Врбаса

Шећерна репа по ББЦХ скали раста и развића биљака, налази се у фази 1.11 ( први пар листова видљив, величине грашка, још не отворен) па до фазе 1.14 ( први пар листова развијен ) у зависности од рокова сетве и од услова ницања. Због недостатка влаге у сетвеном слоју земљишта, поници шећерне репе су веома неуједначени и на истим парцелама. На листовима поника су забележене и благе ожеготине од третирања хербицидима и инсектицидима тако да тренутно не треба размишљати о било каквом третирању док се биљка не опорави. Овог пролећа због неповољних временских услова, недостатка влаге и већег напада репине пипе, утицало је да се велики број пољопривредних произвођача морало одлучити на пресејавање површина под шећерном репом.

Сунцокрет се налази у фази 1.12 ( први пар листова развијено ) до 1.13 ( други пар листова развијено ) по ББЦХ скали раста и развоја биљака. Сунцокрет је у доброј кондицији, а због недостатка падавина изостало је и деловање земљишних хербицида, тако да корови могу представљати проблем усеву, тамо где их има.

Кукуруз је у фази 1.12 ( два листа развијено ) до 1.13 ( три листа развијено ), по ББЦХ скали раста и развиће биљака. У добром је стању и усев треба одржавати чистим од корова.

Соја се налази у фази 1.10 ( видљив пар залистака ) 1.11 ( први тролистак развијен ) по ББЦХ скали раста и развоја биљака, у зависности од рокова сетве. За сада је у добром стању, а савет је пољопривредним произвођачима да редовно обилазе своје парцеле, воде рачуна о својим усевима, слушају препоруке Прогнозно извештајне службе Војводине за регион Врбаса и правовремено приступе заштити својих усева, ако је то потребно.

Усеви шећерне репе, кукуруза, сунцокрета: 04.05.2018.