Прскалице – Дрифт

фактори који утичу на заношење (дрифт)

Величина капи представља највећи утицај на заношење капи, односно дрифт. Што дуже кап лебди у ваздуху, веће су и вероватноће да ће скренути са жељене путање. Мале капи боље покривају површину, али због своје мале тежине подложније су дрифту. Оне падају много дуже и ветар их може далеко однети од жељеног циља прскања. На пример, (слика испод) кап пуштена са 30 цм висине по ветровитим условима (ветар 1.3 м/с на 20°Ц) одлетеће 0,1 м уколико има пречник 400µм или чак 33м ако има пречник 20µм.

Капи мање од 50µм се не препоручују, јер падају веома дуго. Капи испод 200µм треба избегавати, а препорука је да се користе капи од 200 µм до 300 µм.

Главни фактори који утичу на стварање дрифта:

- Величина капи

- Временски услови

- Висина прскања

- Радна брзина

- Врста средства за прскање

Зашто је важно контролисати дрифт

Смањењем дрифта постиже се смањење загађења ваздуха, очување водених ресурса, здравље и безбедност људи и животиња, боље и квалитетније прскање што доводи до бољих и квалитетнијих усева и повећање прихода од истих.

Одржавање дизни

Проблем код дизни не детектује се променом облика саме дизне, већ променом прскања открива се проблем. Прскање се мора редовно контролисати, уколико је проток већи за 10% од уобичајног препоручује се замена дизни. За дужи век трајања препоручује се прање дизни после сваког прскања. Никако не користити оштре предмете за чишћење отвора дизни (ексери, игле и сл) већ четкицу.

Дипл.инж. Милан Косовац, ПСС Врбас

Top