Представљање резултата пројекта

20.05.2021.

У Бачком Градишту, Кули и Врбасу, 19.05.2021. и 20.05.2021. године, одржано је представљање резултата пројекта "Расположиви потенцијали жетвених остатака за производњу бионергије на територији општина Бечеј, Србобран, Врбас и Кула".

Присутне пољопривредне произвођаче и представнике локалних самоуправа поздравио је Александар Ђуричковић, директор ПСС Врбас, који је и вођа пројекта, и упознао их са основним елементима и током реализације пројекта:
•    Пројекат је финансиран од стране Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду, а очекивани резултат је унапређење знања пољопривредних произвођача у области коришћења биомасе као јефтиног и енергетског извора за добијање топлоте и енергије.
•    Пројекат је реализовала ПСС Врбас у сарадњи са Факултетом за еколошку пољопривреду Универзитета Едуконс из Сремске Каменице, а аутори студије су Проф. др Љубинко Јовановић и Доц. др Дејан Супић са универзитета. Студију можете прегледати ОВДЕ.

Предавачи су своје теме представили следећим редом:
•    Проф. др Љубинко Јовановић, Универзитет Едуконс  – Тема: БИОМАСА
•    Владимир Ранков, дипл. инж., ПСС Врбас – Тема: Методологија прикупљања података и узорковања жетвених остатака
•    Доц. др Дејан Супић – Тема: Резултати пројекта и економска ефикасност коришћења жетвених остатака за производњу топлоте и енергије

Тема пројекта је била изузетно интересантна пољопривредним произвођачима који су узели активно учешће у расправи након одржаних предавања.

Сви присутни су добили брошуру са представљеним резултатима пројекта и примером економске оправданости коришћења биомасе као енергента за загревање породичне куће од 60m2. Брошуру можете прегледати ОВДЕ.

Видео материјал са предавања можете погледати ОВДЕ.

                

          

 

Саветодавац Милан Бјелица, учесник на пројекту

 

Top