Јесења садња садница

15.11.2021.

Корисни савети за садњу воћака

У расадницима су започели вађење садница, тако да је овај период идеалан за набавку садног материјала. Уобичајено, садња почиње након што је дошло до опадања лишћа, за шта је на располагању врло кратко време, јер садња мора да се заврши до почетка мразева.

Препоручљиво је започети и завршити садњу што је пре могуће, јер је то један од битнијих фактора за добро укорењавање. Јесења садња је ограничена на период од опадања лишћа до првих мразева, пошто се садња у смрзнуто земљиште избегава. Код јесењег сађења пресеци на жилама калусирају и преко зиме, а рано у пролеће постоје услови за стварање нових жила.

Паралелно са вађењем, у расаднику се континуирано врши одлагање садница у трапове. Прекривање самих биљака, чија је сврха да се корење обавије земљом или другом подлогом без присуства ваздуха. Овај метод спречава исушивање корена као и саме биљке. У расадницима се претежно могу набавити биљке са слободним кореном које су осетљивије на садњу.

            

Воћњак у ПСС Врбас

Идеално време за садњу

Стручњаци за воћарство сматрају да је јесења садња боља од пролећне због бољег укорењавања садница које спремније дочекају пролеће и нови вегетациони период.
Код садница посађених у јесен ће земља боље да налегне на коренов систем, фине жилице ће имати бољи контакт са земљом и бити спремне да прехрањују саднице чим крене вегетација. Наравно да не треба ни занемарити пролећну садњу уколико нисмо стигли то учинити на јесен, али тада треба много више водити рачуна о заливању.

У пролеће посадите брескве, орахе и кајсије

Код дрвенастих воћних врста, јесење формирање корена коштичавих и дрвенастих орашастих плодова је веома одложено, што се у комбинацији са неповољним факторима (као што су хладно и суво земљиште, повреде и др.) још више појачава.
Чак и ако има довољно влаге у земљишту, и даље може доћи до физиолошке дехидратације јер се биљке не развијају или имају врло мало нових жилица, па не могу да апсорбују воду из земље и тако се биљке обично могу осушити у пролеће.
Бадеми, брескве, кајсије, ораси и кестени засађени у јесен су најосетљивији на физиолошку дехидратацију у зимском периоду, па се препоручује садња ових врста у пролеће.

Јабучасте и бобичасте воћне врсте могу се садити у јесен

Код засада јабучастог и бобичастог воц́а (са изузетком јагода, које се саде у пролеће или касно лето) повољнија је јесења садња. На основу резултата испитивања, у јесен треба такође садити  дрен и зову.

Преглед садница пре куповине

Код набавке садног материјала мора се пазити на његов квалитет. При куповини садног материјала у расаднику саднице је потребно прегледати, при чему треба пазити да је надземни део биљке добро развијен те да је нормалне боје коре (без оштећених делова коре), нормално развијених пупољака. Коренов систем треба имати неколико основних дебљих корена обраслих ситним коренчићима који су важни у фази укорењавања. Боја корена на пресеку треба бити светло жута, а не смеђа, што је знак смрзавања или сушења корена.

Кључ успеха садње

На првом место свакако треба истаћи значај набавке квалитетног (декларисаног) садног материјала.
Набављене саднице за планирани воћњак потребно је до садње утрапити те их обавезно заштитити од глодара и зечева. Пре садње је потребно урадити анализу земљишта и припремити земљиште за садњу. Припрему земљишта треба почети много пре садње. Правац пружања редова треба ускладити са положајем парцеле, одвођењем вишка воде и ерозијом земљишта. Успех саме садње зависи од избора локације, припреме земљишта, припреме саднице за садњу, саме садње, заливања и неге.

 

дипл.инж. Ливиа Боганч Андријашевић
саветодавац ПСС Врбас

 

 

Top