Изумирања корена и кореновог врата

23.12.2021.

Појава која се све чешће јавља код произвођача у засадима старим између 3-7 година старости. Трулеж се углавном шири према стаблу и ка корену. Развојем и растом стабла долази до потпуног пропадања стабала у засаду старом 6 година. Симптоми се уочавају у току пуне вегетације, прво на листовима у виду жућења, смањеној бујности, слабе оплодње, а касније ситних плодова до потпуног пропадања стабала.
Узрок трулежи кореновог врата и корена може бити различит, непаразитско и паразитско.
Непаразитско -трулеж настаје услед не срастања приликом калемљења.
Паразитско – трулеж изазвано од више патогена као што су гљиве Phytophthora cactorum, Almillaria mellea и др.
Разлике код ових трулежа су уочљиве а пажљивим прегледом и праћењем појаве може се утврдити  сам узрок појаве.
Трулеж корена услед несрастања на месту калемљења појављује се након 5-7 година када услед оптерећења од приноса и тежине стабала биљка почиње да се постепено суши. Исхрана стабала у пуном роду је услед пропадања спроводних судова недовољна, па се прво уочава хлороза листова, слабије заметање плодова, сушење грана и потпуно пропадање. Ова појава је последица неправилног калемљења где у средишту калема остане празан простор и у том случају је немогуће потпуно срастање подлоге и калема. Ово стање не може касније бити санирано и таква стабла по правилу пропадају или се постепено суше и не доносе принос. Некроза се појављује на месту калемљења у виду промене боје ткива, добија браон боју, некроза прстенасто захвата део стабла и само део кореновог врата и не шири се ка корену. Овако изумрло ткиво касније насељавају сапрофитни паразити.

Влажна трулеж кореновог врата јабука

Влажна трулеж кореновог врата јабука изазива гљива Phytophthora cactorum,. Ова псеудогљива се често среће у земљишту и велики је полифаг. Оболење се најчешће јавља у засадима старости од 3-8 година, сматра се да стабла старости од 10-12.године развијају одређену отпорност, па готово да и не оболевају. Ово оболење се у значајној мери почело појављивати када су се за калемљење почеле уводити слабобујне подлоге, уместо сејанаца јабуке.
Гљиви за развој одговарају земљишта са високим и сталним садржајем влаге која су и прохладна, а и тешког су механичког састава, какви су доњи терени у Војводини. Оваква земљишта су по правилу забарена и слабо дренирана што овој гљиви изузетно погодује.
Типични симптоми се јављају на приземном делу стабла у висини кореновог врата у виду влажне некрозе коре стабла.

        

Симптоми некрозе на стаблу

Када одстранимо кору уочава се црвенкасто смеђа боја  некротираног стабла и кореновог врата. На месту појаве из биљке цури влажан гумасти “ексудат” па је зато и добила назив, влажна трулеж.
Некроза се развија и према стаблу и ка корену, врло брзо се шири, а заражена стабла брзо пропадају. Симптоми се уочавају почетком пролећа, заражене биљке касније крећу са вегетацијом, рано се уочава хлороза и жућење листова, сушење гранчица и др.
Мере борбе су углавном превентивне. Избор толерантних сорти или отпорних сорти и подлога. Засаде не треба  прихрањивати у јесењем периоду, јер су подложнији  зарази, а и измрзавању. Уколико зараза није захватила прстенасто цео коренов врат, могуће је одстрањивањем земље око биљке у пределу који је почео да некротира, састругати заражену кору око њега и омогућити да на том месту дође до сушења ткива.
Приликом подизања нових засада биљке би требало залити фунгицидима на бази металаксила или фосетил-АЛ, у пролеће пре кретања вегетације или у јесен. Ове мере превентивно дају добре резултате, али се мора имати у виду да су то первентивне мере а да заражене биљке се на овај начин не могу излечити.

Некроза корена  

Некроза корена коју изазива гљива Armillaria mellea за разлику од горе поменуте гљиве почиње заразу од корена и зараза се шири ка кореновом врату. Јасно се разликује од P.cactorum по томе што на изумрлим деловима коре формира лепезасту белу мицелију или печуркасте мицелије са шеширићима смеђе боје у подножју стабла.

Печуркасте мицелије са шеширићима смеђе боје у подножју стабла

Последица ових појава је пропадање стабала у пуној родности, слабих ефеката у сузбијању појава што намеће закључак да се сви проблеми морају узети у обзир пре оснивања самог засада.
Све ове појаве изумирања корена и кореновог врата могу бити сличних симптома, па да би се утврдио узрок потребно је да се произвођачи јаве саветодавцима и да се ураде лабораторијске анализе како би се дао добар савет за превазилажење проблема.

дипл.инж. Ливиа Боганч Андријашевић
саветодавац ПСС Врбас

 

 

Top